Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Titanic testvérhajójának roncsát sokkal egyszerűbb engedélyezési eljárás után merülhetik a jövőben a technikai búvárok.

A búvárok számának drámai megugrására számítanak a HMHS Britannic roncsánál, miután új illetékes kezébe került az engedélyezés. A Britannic Foundation, amit a roncs angol tulajdonosa, Simon Mills alapított, lesz a felelős a jövőben a merülések koordinálásáért. A roncs egyébként görög vizekben nyugszik, Kea sziget mellett, 40 mérföldre Athéntól, 82-120 méteres mélységben.

A hatalmas utasszállító hajó még a Titanicnál is hosszabb volt 6 méterrel, hatodik útja során süllyedt el 1916-ban, amikor a haditengerészet kötelékébe sorozva teljesített szolgálatot kórházhajóként. Elsüllyedésekor az 1062 főnyi legénységből harmincan vesztették életüket. A roncs jelenleg az egyik leginkább vonzó és kihívást jelentő merülési lehetőség a technikai búvárok számára.

A Britannic forgalmi hajózási útvonalon nyugszik, ezért korábban nagyon nehéz volt merülési engedélyhez jutni. Ráadásul a görög törvények jóval szigorúbbak az Egyesült Királyság előírásainál. Ezért csak kevés búvár merülhetett itt a felfedezés, Jacques Cousteau csapatának 1975-ös merülése óta. Mostantól viszont a görög hatóságok a Britannic Foundationra bízzák az engedélyezést. Egy, a jelenlegi állapot felmérését célzó közös expedícióra ez év nyarán kerül majd sor.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.