Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Élete

Harold Lowe, a Titanic ötödik tisztje
Harold Lowe, a Titanic ötödik tisztje

1882-ben született az angliai Eglwys Rhos-ban. Mikor 14 éves volt, elszökött otthonról, mert nem akart apja által javasolt helyen inaskodni. 5 évig hajózott a nyugat-afrikai partok mellett, mikor csatlakozott a White Star Line-hoz, ez mindössze 15 hónappal a Titanic útja előtt történt. Harmadtisztként szolgált a Belgicen és Tropicon. A Titanicon tett útja volt első átkelése az Atlanti-óceánon.

A Titanicon

1912. április 14-ének éjjelén Moody hatodik tiszt felváltotta Lowe-t. Amikor a Titanic 11:40-kor nekiütközött a jéghegynek, Lowe szállásán aludt, az ütközésre nem ébredt fel, csak fél órával az ütközés után; később így magyarázta: "Mi (tisztek) nem tudunk eleget aludni, így ha módunk van rá, úgy alszunk, mintha halottak lennénk". Végül is amikor felébredt, és tudtára jutott, mi történt gyorsan felöltözött, magához vette fegyverét és munkába indult. A harmadtiszt, Pitman megbízta Lowe-t, hogy töltse meg a mentőcsónakokat. Miközben az utasokat segítette be a csónakokba, kis afférba keveredett a White Star tulajdonosával, Bruce Ismay-el, aki sürgette őt. 11:30 körül Moody hatodik tiszttel a 14-es és 16-os mentőcsonakokat töltötték fel emberekkel, amikor a hajó fedélzeten eluralkodott a pánik, mert az emberekben tudatosult, hogy a Titanic el fog süllyedni. Lowe ekkor háromszor a levegőbe lőtt, hogy visszatartsa a tömeget a csónakoktól.

Mikor Lowe mentőcsónakja a vízre ért, a süllyedő Titanictól 150 yard távolságra eveztek. Mikor a Titanicot végleg elnyelte a tenger, 15-én hajnal 2 óra 20 perckor, elkezdte a csónakokat összegyűjteni. Vissza akart térni a vízben lévő emberek közé, de félt, hogy a sok menekülni akaró ember lehúzza a mentőcsónakot, így hát - bár ez ellenére volt - addig várt, míg a sikolyok elhallgattak. Önként jelentkezőket vett maga mellé a csónakba, és visszatért a túlélők közé, de csak négy embert tudott kimenteni a vízből, egy közülük még aznap éjjel meghalt. Lowe hajója volt az egyetlen, amelyik visszafordult. Másnap a Carpathia vette fel őket.

Későbbi élete

Május 2-án visszautazott Angliába az Adriatic fedélzetén, és több kivizsgálásban is részt vett, többek között a jégheggyel valamint az eldördült lövésekkel kapcsolatban.

1913 szeptemberében feleségül vette Ellen Marion Whitehouse-t, akitől két gyermeke született: Florence Josephine Edge Lowe és Harold William George Lowe. Az első világháború során a Royal Naval Reserve parancsnoka volt. Észak-walesi otthonában, Deganwyben töltötte nyugdíjas évet feleségével, egészen 1944-ben bekövetkezett haláláig.

James Cameron 1997-es Titanic filmjében Lowe szerepében Ioan Gruffudd-ot láthattuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.