Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Helyszíni közvetítés a Titanicról
Aki hajlandó kedden hajnali háromkor bekapcsolni a televízióját és ráhangolni a National Geographic televízióra, az élő közvetítést láthat a Titanic fedélzetéről, 3658 méter mélységől az Atlanti-óceán fenekéről. Robert Ballard, aki 1985-ben felfedezte a az óceánjáró roncsait, most visszatér, hogy felmérje a hajó állapotát: a Titanicot nem csak a természet erői pusztítják, hanem a mohó emberek is, akik jókora vagyont gyűjtenek a kegyhely feldúlásából és kirablásából.
Még a víz felett  
"Visszatérés a Titanicra" - ez a címe a hajnalban látható, példa nélküli élő közvetítésnek "az elegáns idős hölgyről", aki immár több mint 92 éve nyugszik az óceán fenekén. (Az angol nyelvben a hajó "nőnemű".)

Dr. Robert Ballardnak 1985 őszén sikerült felfedeznie a legendás hajó nyughelyét, s most, csaknem húsz évvel később, újra hosszabb látogatást tesz a hajón, hogy felmérje annak állapotát. Az amerikai NOAA - az Országos Oceanológiai és Légkörkutató Igazgatóság - ugyanis tudományos alapossággal akarja felmérni a roncs riasztó és egyre gyorsabban romló állapotát.

A Titanic sorsa ugyanis fordulópontot vett. Nem csak a természet erői rombolják kérlelhetetelenül a hajót, hanem a velük immár versengő emberi mohóság is azzal a veszéllyel fenyegeti, hogy végleg magába omlik és immár valóban örökre elnyeli az óceán.


Végtelen történet

A Titanic legelső útjára indult nagy-britanniai Southamptonból az Egyesült Államok, New York felé, amikor New Foundland közelében jéghegynek ütközött és elsüllyedt. Mivel az építők nem szerelték fel elegendő mentőcsónakkal, mintegy 1500 embert megölt a jéghideg víz.

A tragikus történet szinte minden részletét ismerjük már, filmek sokasága készült a Titanic pusztulásáról, a róla szóló könyvek pedig könyvárat töltenének meg. Mégis, az embereket mind a mai napig foglalkoztatja a dráma és a hozzá kapcsolódó emberi sorsok.


Az első merülés

Amikor Robert Ballard - aki eredetileg geológus, de régóta foglya a tenger mélyén heverő roncsok és históriák világának - 1985-ben megtalálta a Titanicot a csaknem 4000 méteres mélységben, úgy vélte, sírhelyet fedezett fel, amelyet megbolygatni nem szabad.

Így annak idején nem is rögzítette a roncshoz fűződő jogait, amelyek pedig, mint a nemzetközi vizeken fellelt roncsok felfedezőjéhez, megillették volna. Ballard 1986 júliusában visszatért "az elegáns idős hölgyhöz", de csak azért, hogy dokumentálja a hajó állapotát és újabb adatokkal járuljon hozzá a Titanic elsüllyedésésének okaihoz.

Ballarad semmihez nem nyúlt, semmit nem hozott el a hajóról, hanem egy emléktáblát helyezett el rajta: ezen a felirat megállapította, hogy a Titanic a holtak emlékhelye, amelyet senkinek nem szabad megzavarnia. A holtak nyugodjanak békében.

Ő úgy véli, hogy bárki, aki megzavarja a Titanic nyugalmát, olyan, mint aki a Pearl Harborban elsüllyedt Arizona, vagy éppen Gettysburg holtait zaklatná. Ballardnak semmi kifogása nincs a látogatók ellen - de az erősen dühíti, hogy a Titanicot pénzéhes emberek kirabolják.


A Titanic, mint üzlet

Már 1987-ben alakult egy amerikai társaság, amely "mentőexpedíciói" során porcelánt, ékszert és használati tárgyakat hozott a felszínre. A társaság kiállításokat szervezet, mígnem az egész gazdasági vállalkozás kizárólagos jogát egy amerikai bíróság az RMS Titanic nevű vállalatnak ítélte. Az idők során több mint 6 ezer tárgyat hoztak felszínre a Titanicról.

A vállalkozók igyekeznek mindezt régészeti, feltáró munkának beállítani. Csakhogy a szakértők szerint ennek semmi köze a régészethez: 1912 még "velünk van", ismerünk minden tárgyat, amelyet akkor használtak, ismerünk minden részletet, még a hajó tervrajzát is, nem beszélve sokkal apróbb tényekről.
Ballard szerint nemrég egy pár hi-tech tengaralattjáróban a Titanic fedélzetén tartotta esküvőjét.


Újrafelfedezés

A visszatérés célja most a hajó állapotának rögzítése, alapos feltérképezése távolról irányítható tengeralattjárókkal. Ezek a járművek rendívül nagy felbontású kamerákkal, adatérzékelőkkel lesznek felszerelvbe. Utóbbiak mérik víz minőségét, az áramlatokat, az oxigéntelítettségét.

Ballard azért aggódik, mert a roncsok természetes pusztulását alaposan felgyorsítja az emberi beavatkozás. A hatalmas nyomás, a hideg, sós tengervíz, az áramlatok és a baktériumok "eszik" a Titanic vasszerkezetét. Csakhogy az emberi beavatkozással újabb baktérimumok jelennek meg, a látogatók hajói néha nekiütődtek a szerkezetnek, a tárgyak fellelésére használt vízágyúk bolygatják a roncsokat. Úgy hírlik, a Titanicot úgy beszemetelték, mint a Mount Everest csúcsát.

Ezért végzi három tengeralattjáró május 30-a óta a hajó feltréképezését, hogy aztán az adatokat a tudományos kutatóintézetek rendelkezésére bocsássa. Erről a munkáról tart sajótértekezletet Robert Ballard kedden reggel hajnali 3-kor egy olyan hajó fedélzetéről, amely éppen a Titanic fölött helyezkedik el. A sajóértekezlet része a Titanicról először élőben sugárzott képek bemutatása.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Uveyi35

(Bupox93, 2018.11.28 14:13)

https://letters-and-fire.tumblr.com https://ronnierockin.tumblr.com https://tiodollynh0.tumblr.com https://mamalyl.tumblr.com https://hold-on-to-memories.tumblr.com https://meanslappy.tumblr.com https://mygentlequeen.tumblr.com https://oxyt0cln.tumblr.com https://demonicsinners6.tumblr.com https://daydreamergirlworld.tumblr.com https://order-amantadine-100mg.tumblr.com https://strangekoi.tumblr.com https://sentimentos-toscos.tumblr.com https://saudihyper.tumblr.com

Проститутки

(aBibyjab, 2018.10.21 18:37)

<a href=https://top.girls-nsk.ru>Проститутки Новосибирска</a>
<a href=https://www.girls-nsk.ru/individuals/1000-rubley/>проститутки Новосибирска</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru>Проститутки в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/>Индивидуалки в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/>Массажные салоны в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/>Выезд проституток в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/>проститутки Краснодара</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/znakomstva/>Интимные знакомства Краснодара</a>
<a href=http://prostitutki-irkutska.ru>Проститутки Иркутск</a>
<a href=http://prostitutki-irkutska.ru/individuals/1000-rubley/>проститутки Иркутска</a>
<a href=http://prostitutki-perm.ru>Проститутки Пермь</a>
<a href=http://prostitutki-perm.ru/individuals/1000-rubley/>проститутки Перьми</a>
<a href=http://www.girls-kzn.mobi>Досуг Казань</a>
<a href=http://fei.girls-kzn.mobi/individuals/>Индивидуалки Казани</a>
<a href=http://girls-kzn.mobi/znakomstva/>Секс знакомства Казани</a>
<a href=https://fei.girls-kzn.mobi/individuals/1000-rubley/>проститутки Казани</a>
<a href=http://penza-dosug.ru>Шлюхи Пензы</a>
<a href=http://penza-dosug.ru/individuals/1000-rubley/>проститутки Пенза</a>
<a href=http://girls-ufa.ru>Проститутки Уфа</a>
<a href=http://girls-ufa.ru/individuals/1000-rubley/>проститутки Уфы</a>
<a href=http://girls-msk.ru>Шлюхи Москва</a>
<a href=http://girls-msk.ru/individuals/1000-rubley/>проститутки Москва</a>
<a href=http://dosugspb24.ru>Шлюхи Питера</a>
<a href=http://dosugspb24.ru/individuals/1000-rubley/>проститутки Питер</a>
<a href=http://fei.girls-nsk.mobi>проститутки Новосибирска</a>
<a href=http://fei.girls-nsk.mobi/individuals/1000-rubley/>проститутки Новосибирска</a>
<a href=https://ero.girls-nsk.me>проститутки Новосибирска</a>
<a href=https://www.girls-nsk.me/individuals/1000-rubley/>проститутки Новосибирска</a>

скачать fifa 15 mediaget

(garneupa, 2018.03.27 13:57)

Вы допускаете ошибку. Могу это доказать. Пишите мне в PM.

---
ДА СУПЕР!!!!!!!!!!!! скачать файлы для fifa 15, скачать fifa 15 рпл или <a href=http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/33-skachat-fifa-15-crack-kryak-tabletka-klyuch-besplatno.html>скачать взломанную фифа 15 на пк</a> fifa 15 рабочая скачать