Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A Titanic első – és egyetlen – próbaútjára indul Belfastból

Legenda és valóság

A Titanic

Az 1912. április 14-én 23 óra 40 perckor jéghegynek ütköző Titanic katasztrófájáról az azóta eltelt nyolcvanhat év alatt rengeteget írtak. Ekkor szenvedte el az első csapást a tudomány és a technika mindenhatóságába vetett vakhit. Hamarosan kitört a világháború, s a Titanic tragédiája vészt hozó előjellé, legendává, az oktalan műszaki kivagyiság csődjének a jelképévé vált.

 

 

A katasztrófa „filmje”
1912. április 14., 23 óra 40 perc. A figyelő matróz jéghegyet észlel, 40 másodperc van az intézkedésre. Az ügyletes tiszt éles balra kormányzást és hátrafelé menetet rendel el. A hajó jobb első oldala belerohan a jéghegybe. 23.42. E. J. Smith kapitány kiadja a parancsot: rekeszeket zárni! 23.45. Gépeket leállítani!
23.50-re az utasok felfigyelnek a furcsa csendre, a víz benyomulása miatt a levegő fütyülése hallatszik. Másodpercenként 400 tonna víz ömlik a hajótestbe. Megjelennek az első tócsák a harmadik osztály legalsó kabinjaiban. A hajóorrban 4 méteres a víz. Smith kapitány Thomas Andrews konstruktőrrel szemlére indul.
április 15., 0.03-kor érnek vissza a hídra, s Andrews azt mondja: „A Titanic el fog süllyedni.” A kamrákat elválasztó zsilipkapuk nem elég magasak, a víz átömlik fölöttük. Az első hat kamra megsérült (a tizenhat közül), a hajó csak négynek a sérülését bírná ki.
0.05-kor a kapitány az alvó utasok felébresztésére mozgósítja a legénységet. 0.14-kor belép a rádiósokhoz, s elrendeli a vészjelzéseket. A legközelebbi hajó, a Californian nem veszi a jeleket, mert 22.21 óta – a jég miatt – állnak, s a rádiós alszik.
0.25-kor a brit Carpathia veszi a vészjeleket, s 58 tengeri mérföldről elindul, 14 mérföld/óra sebességgel. Négy óra kevés az odaéréshez, ezt csak a kapitány és a főkonstruktőr tudja. Az 1308 utas és a 898 fő személyzet (összesen 2206 személy) nem tudja, mi a helyzet: a húsz mentőcsónakban csak 1178 hely van. Tehát legalább 1028-an halálra vannak ítélve.
0.35-kor tizenhat matróz elkezdi előkészíteni a csónakokat. Az elkövetkező másfél órában – a tat függőlegesbe állásáig – csak tizennyolc csónak kerül vízbe. A legelsőn a hatvanöt ülőhelyből csak huszonnyolcat foglaltak el! A második csónakba is csak huszonnyolcan szálltak be. A tizennyolc csónak ötszáz üres hellyel várakozik a mentőhajóra. Sok utas a 7 kilométer hosszú folyosólabirintusban bolyongva még a csónakfedélzetre sem jutott fel. Az alsóbb osztályú utasokat több helyen elrekesztették.
0.45. vészjelző rakéta. A Californian gőzösön ezt látják, de nem tekintik vészjelzésnek. Éjjel 1 óra körül már 30 ezer tonna víz van a hajóorrban, s még mindig csak öt csónak jutott vízre. 1.40. Az utolsó vészjelző rakéták. 2 órakor néhányan a vízbe ugranak, s így sikerül a csónakokba jutniuk. 2.05-kor a kapitány menekülésre szólítja fel a rádiósokat.
2.12. A tat a magasba emelkedik, s a hajó hátsó része függőlegesbe áll. A zenekar az utolsó dalt játssza. A 3-7 méteres hajócsavarok és a 100 tonnás kormánylapát a magasba emelkedik. 2.15-kor a Titanic törzse 45 fokban áll, s mintegy 60 méter magasságba emelkedik. 2.18. A kazánok kiszakadnak, minden fény kialszik, az első, 24 méter magas, 50 tonnás kémény letörik. 2.20-kor a hajó utolsó darabja is eltűnik a víz alatt. Az áldozatok száma ezerötszáz, alig hétszázan menekülnek meg.

Hogy a Titanic-téma még ma is mennyire időszerű, annak fényes bizonyítéka a 250 millió dolláros (50 milliárd forintos!) költségvetéssel készült, James Cameron rendezte szuperprodukció világsikere. De a Titanic-musical, a Titanic-kiállítások, az új könyvek és kiadványok tömege szintén erre utal.
A White Star Line társaság 1912 tavaszára elkészült 46 ezer tonnás, 270 méteres hosszúságú Titanic nevű luxusgőzöse korának egyik műszaki csúcsteljesítménye volt. South Hampton hajógyárában épült a csaknem hasonló méretű – alig 30 centiméterrel rövidebb! – Olympic testvérhajójaként. A tervező a biztonság fokozása érdekében új technikát használt – automatikusan működtethető ajtókkal volt elzárható a hajó tizenhat óriási légkamrája egymástól. A luxushajót a korabeli fényűzés szinte valamennyi kellékével felszerelték. A hajótulajdonos – és a kapitány – szeme előtt az óceánon való átkelés időtartamrekordjának a megdöntése lebegett. (Ezért rohanhattak be a jéghegyek közé?)

 

 

Roncsfeltárás napjainkig Amikor 1985. szeptember 1-jén Robert Ballard tengerkutató geológus 3800 méteres mélységben, a 41 fok 43’ északi szélességen és a 49 fok 56’ nyugati hosszúságon rábukkant a Titanic roncsaira, sokan úgy vélték, hogy végre fény derül a legendás óriás hajó titkaira. Az amerikaiakat hamarosan francia, majd kanadai és orosz expedíciók követték.
1985 őszén Ballard még nem közölte a megtalált roncs pontos koordinátáit, nehogy illetéktelen „tengerkutatók” lepjék el a környéket, és fosztogatni kezdjenek. 1986 nyarán már kis tengeralattjárójával Ballard személyesen, közelről is megvizsgálta a hajóóriás maradványait. 1987-ben George Turboch, Paul Henry Norgeolet és a francia Ifremer Tengerkutató Intézet Titanic Részvénytársaság néven vállalatot alapított, amely egy egyesült államokbeli bíróságon engedélyt kapott a tengerfenéken szétszóródott tárgyak felhozatalára. A Nadir kísérőhajóról irányított Nautile kutató-tengeralattjáró azonnal meg is kezdte a munkát.
Egy kanadai–orosz expedíció 1991-ben egy orosz tengeralattjáróról közelítette meg a roncsot, s újabb filmfelvételeket készítettek. A franciák egymást követő Nautile-merüléseik során 1991-től 1994-ig mintegy ötezer tárgyat hoztak felszínre.
James Cameron filmrendező 1995 nyarán egy bérelt orosz tengeralattjáróról készített felvételeket, és előkészületeket tett új szuperfilmjéhez. Eközben egyszer a tengeralattjáró beakadt a roncsba, s csak üggyel-bajjal, maximális motorteljesítménnyel tudták kiszabadítani.
Az 1996-os újabb nagy Ifremer-expedíció kísérletet tett egy 17 tonnás roncsdarab felhozatalára. A roncshoz rögzített óriás ballonokat lent olajjal töltötték fel, s azok a magasba emelték a monstrumot. A hajókötél azonban elszakadt, s a roncs visszazuhant. Aligha maradt esély a Titanic felhozatalára.

Újraéledő legenda
1997 májusában Titanic-kiállítás nyílt az egyesült államokbeli Memphisben. A Tengerészeti Múzeumok nemzetközi kongresszusa (ötven ország háromszáz múzeuma) nyilatkozatban ítélte el Tulochnak és társainak a tevékenységét: hiányos dokumentációval, a konzerválás elmulasztásával, hanyagsággal stb. vádolták őket. A válasz: eddig már húszmillió dollárt költöttek az akcióra, s a szakszerű katalogizálás 150 ezer dollárba kerülne, tehát csakis kiállításokkal vagy bizonyos tárgyaknak – például az óriás gőzös tengerfenéken szétszóródott széndarabjainak – az értékesítésével teremthető meg az anyagi egyensúly. Kétezer tárgyat már konzerváltak – sótalanítás, mosás, rögzítés –, s folytatják a munkát. Arról, hogy mindez vajon sírrablás-e vagy leletmentés, egyre élesebb vita folyik.
Mindenesetre a Brit Tengerészeti Múzeum is kiállított egy Ifremergyűjteményt, s az eddigi legnagyobb közönségsikerüket aratták vele. A hamburgi kikötőben mostanában is látogatható egy hatalmas Titanic-kiállítás, az Egyesült Államokban musical készült a témából, s a Titanic-film is nyilvánvalóan világsiker.
Érdekes – és kétségkívül hasznos – melléktermékei az eseményeknek a különféle műszaki, tengerkutatói vagy akár tengerbiológiai vizsgálatok. Számítógépes szimulációval rekonstruálták, ahogyan a léket kapott hajó kamráit elöntötte a víz, majd az először ketté-, azután több darabra törő hajótest a tengerfenékre zuhant. Régebben a szakértők úgy vélték, hogy egyetlen óriási – 90 méteres hosszúságú – lék miatt süllyedt el a Titanic. A legújabb vizsgálatok szerint viszont hat kisebb nyílás – együttes felületük még az 1,2 négyzetmétert sem haladja meg – elég volt a hajó elsüllyedéséhez.
A Titanic kutatása egyre gazdagabb eszközökkel és egyre intenzívebben folytatódik, az érdeklődés fokozódik, s bátran állíthatjuk, hogy a Titanic-legenda napjainkban újraéled.

Egy katasztrófa példája
Tavalyelőtt egy bérelt orosz tengeralattjáró közreműködésével James Cameron rendező elkészítette a legújabb Titanic-filmet, amely azóta már Arany Glóbusz-díjat nyert, s az Oscarra is esélyes.

Vajon mi a magyarázata ennek a különös Titanic-újraéledésnek?? A nevezetes hajó már a maga idejében is afféle „ellen-Noé-bárka”, halálhajó volt. Katasztrófája számtalan – mindmáig megfejtetlen – kérdést vet fel. Miért kellett túl nagy sebességgel haladni? Miért merészkedett a Titanic a veszélyes jéghegyek közé? Ki volt ezért a felelős? Miért nem teltek meg a mentőcsónakok? Hogyan született a hamis legenda a hajó elsüllyeszthetetlenségéről? Mi okozta a hibás vészintézkedéseket? Hamarosan kitört az első, majd a második világháború, gonosz birodalmak épültek fel, majd roppantak össze, a Titanic sorsa mégis – vagy éppen ezért – minden megoldatlanságával, rejtélyével együtt mementó, legenda, általános érvényű tanulság maradt az eltussolt felelősséggel, az így-úgy vétkes vagy nem vétkes túlélőkkel, a tengerbe veszett többséggel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A film
James Cameron elkészítette a Titanic 268 méteres hosszúságú másolatát, a legteljesebb élethűséggel annak is a jobb oldali részét. Külön megépítették a hajó tatrészét, amely a süllyedés végén a magasba emelkedett. Ezt egy óriási hidraulika emelte függőlegesbe, s így forgatták egy mesterséges medencében a jeleneteket. A filmben Hollywood szinte teljes eszköztára szerepet kapott, az elektronikus trükkök és képfeldolgozó eljárások, az óriási makettek, s nem számított a pénz.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Eqoca24

(Meguw18, 2018.12.16 14:38)

http://dmoney.ru/37564/achat-discrete-longis-longis-10-le-moins-cher
http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/buy-erector-25-mg-online-order-erector-25mg-30-pill
https://www.nettingchat.com/blogs/post/42712
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/discount-sildenaxyl-150mg-buy-online-cheap-sildenaxyl-uk-online
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-orlistat-120-mg-sin-receta-fiable-estados-unidos
http://ggwadvice.com//index.php?qa=53165&qa_1=buy-vidalista-60mg-order-cheap-vidalista-online
http://lifestir.net/blogs/post/74114
http://ultimatefandomsite.com/oxwall/blogs/post/5495
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/endep-amitriptyline-75mg-comprar-sin-receta-con-seguridad-rep
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/se-puede-comprar-generico-vorst-m-sildenafil-citrate-150-mg-r
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/discount-juvena-50-mg-order-online-pure-juvena-buy
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/achat-newbigra-100-mg-en-ligne-newbigra-g-n-rique-belgique
http://playit4ward-sanantonio.ning.com/profiles/blogs/pahtension-donde-comprar-sin-receta-por-internet-ecuador-comprar
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-blugral-50-mg-sin-receta-en-internet-usa
http://divinguniverse.com/blogs/post/66135
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/desogestrel-ethinylestradiol-0-15-0-02mg-buy-online-buy
http://jaktlumaczyc.pl/70799/farmacia-generico-sildenazinn-seguridad-comprar-sildenazinn
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-sildex-sildenafil-citrate-25-mg-sin
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-commander-claribid-clarithromycin-clarithromycin
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/griseofulvin-250-mg-pas-cher-commander-en-ligne-rapide-achat
http://www.facecool.com/profiles/blogs/discount-vogra-100mg-order-online-how-to-buy-sildenafil-citrate
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/ciavor-diario-tadalafil-20-mg-comprar-envio-rapido-na-internet
https://www.olliesmusic.com/blog/29941/farmacia-online-donde-comprar-furosemida-40-mg-sin-receta-urgente-espaГ±a-fu/
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/order-videnfil-25mg-low-price-buying-videnfil-online-questions
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/escitan-130mg-como-posso-comprar-envio-urgente-portugal
http://soruanaliz.com/index.php/19471/lithobid-300mg-online-purchase-lithium-approved-pharmacy
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/sur-quel-site-acheter-du-viagra-sildenafil-citrate-achat-en-ligne

Nolos26

(Emoru28, 2018.12.16 10:31)

http://football.ning.com/profiles/blogs/idilico-buy-online-where-to-purchase-sildenafil-citrate-quick
http://football.ning.com/profiles/blogs/discount-raloxifene-60mg-buy-online-raloxifene-buy-with-no
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/refeel-como-posso-comprar-com-garantia-on-line-brasil
http://showmeanswer.com/index.php?qa=37603&qa_1=buy-viavag-safely-generic-viavag-in-2019
https://www.olliesmusic.com/blog/33089/tenofovir-300-mg-como-comprar-ahora-espaГ±a-comprar-tenofovir-eurpharmacy/
http://question.hamrahmorabi.ir/index.php?qa=168079&qa_1=farmacia-comprar-generico-tadalafil-tadalafil-masticable
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/o-commander-en-ligne-ramelteon-8mg-bon-marche-securise-acheter
http://www.facecool.com/profiles/blogs/site-pour-commander-levothyroxine-synthroid-en-vente-libre-au
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/sildara-sildenafil-citrate-150mg-comprar-de-forma-segura-brasil
http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-gen-rico-virineo-sildenafil-citrate-150mg-sem
http://dmoney.ru/36230/order-zenavil-online-where-order-tadalafil-trusted-medstore
http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/viagra-120mg-o-acheter-o-acheter-du-sildenafil-citrate-pour-femme
http://divasunlimited.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-sumycin-tetracycline-500mg
http://question.hamrahmorabi.ir/index.php?qa=192839&qa_1=site-achat-exelon-rivastigimine-order-exelon-online-france
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/acheter-du-vrai-duricef-cefadroxil-generique-du-duricef-prix
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/discount-gedena-150mg-order-online-how-to-order-sildenafil
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/videnfil-comprar-sin-receta-buen-precio-estados-unidos
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/clofazimina-50-mg-comprar-en-farmacia-online-con-env-o-gratis
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=67175&qa_1=sildeagil-o%C3%B9-en-acheter-acheter-sildeagil-amazon
http://property.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-commander-ciavor-10mg-livraison-gratuit
http://football.ning.com/profiles/blogs/low-price-ondansetron-8mg-order-online-buy-ondansetron-tablets
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/buy-v-gra-100-mg-on-sale-can-i-buy-sildenafil-citrate-cheap
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/virineo-sildenafil-citrate-130-mg-onde-comprar-pela-internet-rep
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-sollevare-sildenafil-citrate-envio
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-tadityl-20mg-sin-receta-buen-precio
http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-falsigra-130mg-sur-le-net-au-rabais-avec

Oculi55

(Uwuki52, 2018.12.15 19:54)

http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/comprar-o-gen-rico-de-sollevare-entrega-em-48-horas-na-internet http://answers.codelair.com/21094/buy-methotrexate-5mg-safely-methotrexate-price-in-thailand http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/generique-nor-vibrax-acheter-en-ligne-achat-nor-vibrax-g-n-rique http://www.prds66.fr/profiles/blogs/discount-talefil-60-mg-buy-online-where-can-i-buy-tadalafil-in http://recampus.ning.com/profiles/blogs/achat-de-nexgra-130mg-vente-nexgra-en-tunisie-sans-ordonnance http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-cialis-tadalafil-de-confianza-menor-pre http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/mytadalaf-tadalafil-livraison-discrete-bon-marche-mytadalaf-10mg http://social.leembe.com/blogs/post/40003 http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/buy-faro-viga-50-mg-on-sale-where-to-buy-sildenafil-citrate http://flutes.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-gen-rico-viagra-sildenafil-citrate-25mg-e http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/prilo-50-mg-como-posso-comprar-gen-rico-n-o-precisa-receita-m http://dmoney.ru/36936/buy-megafort-without-prescription-megafort-20mg-usa http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-activil-sildenafil-citrate-150mg-sin-receta http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/zyad-60-mg-como-comprar-envio-rapido-on-line-brasil http://recampus.ning.com/profiles/blogs/ondansetron-8-mg-comprar-en-farmacia-online-con-entrega-r-pida http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/vigro-200-mg-sur-internet-commander-rapide-recherche-achat-vigro http://answers.codelair.com/23595/achat-de-en-ligne-golmal-golmal-en-pharmacie-francaise http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-bromocriptina-2-5-mg-con-garantia-espa-a http://tnfdjs.ning.com/profiles/blogs/salmeterol-fluticasone-100-50mg-comprar-sin-receta-al-mejor http://dmoney.ru/37220/achat-express-duralis-cher-2018-commander-duralis-internet http://brooklynne.net/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-tada-diario-40-mg-gen-rico-via-internet http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/incardel-puedo-comprar-en-internet-donde-comprar-incardel-en http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/meilleur-site-pour-commander-viagra-200-mg-bon-marche-sildenafil http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-prilo-130mg-gen-rico-envio-24h-brasil http://flutes.ning.com/profiles/blogs/buy-labetalol-100mg-online-buying-labetalol-stores http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-gen-rico-zyad-de-confianza-on-line-brasil http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/como-posso-comprar-gen-rico-sollevare-100mg-forma-segura-na

Ewake89

(Kitot85, 2018.12.09 11:57)

http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/buy-tadarich-10mg-online-cheap-tadarich-generic-tadalafil http://www.facecool.com/profiles/blogs/virecta-sildenafil-citrate-25mg-puedo-comprar-sin-receta-en-l-nea http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/buy-imipramine-how-to-buy-tofranil-free-delivery http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-warfarin-sin-receta-r-pido-donde http://divinguniverse.com/blogs/post/70918 http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/alfuzosina-uroxatral-10-mg-comprar-gen-rico-sem-prescri-o http://kutoos.unifiedly.com/blogs/post/206342 http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=66830&qa_1=donde-a-la-orden-mitalis-de-confianza-el-salvador http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/escitan-50mg-como-posso-comprar-de-confianza-internet-brasil http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=21805&qa_1=comprar-gen%C3%A9rico-receita-internet-brasil-pre%26%23231-remedio http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/comprar-trazodone-sin-receta-por-internet-argentina http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/comprar-tantrix-sildenafil-citrate-r-pido-brasil http://www.facecool.com/profiles/blogs/cefadroxil-250mg-sans-ordonnance-commander-en-ligne-rapide http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-dexametasona-0-5-mg-barato-chile-comprar http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=66337&qa_1=acheter-isosorbide-ordonnance-forum-commander-isosorbide http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=66096&qa_1=prometazina-comprar-farmacia-gastos-estados-comprar-phenergan http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/comprar-viagra-sildenafil-citrate-envio-48-horas-brasil-viagra http://answers.codelair.com/22978/farmacia-online-donde-comprar-pahtension-sin-receta-ahora http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-vitarfil-50-mg-al-mejor-precio-comprar-vitarfil http://ggwadvice.com//index.php?qa=54076&qa_1=commander-tadarich-tadalafil-tadarich-luxembourg-pharmacie

Vufof85

(Sasib26, 2018.12.05 21:02)

http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/achat-discrete-duralis-10mg-baisse-prix-2018-ou-trouver-du-vrai
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-zyad-tadalafil-40mg-gen-rico-de-forma
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/viagra-200mg-buy-safely-viagra-cheaper-than-sildenafil-citrate
http://www.facecool.com/profiles/blogs/sollevare-120mg-comprar-gen-rico-mais-barato-on-line-brasil
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-vigoril-100-mg-bon-marche-2018-recherche-achat
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-prilo-gen-rico-envio-urgente-brasil
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/h-for-tadalafil-comprar-gen-rico-via-internet-no-brasil-h-for
http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-du-egira-sildenafil-citrate-en-pharmacie-meilleur-prix
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-suvvia-200-mg-de-calidad-estados
http://football.ning.com/profiles/blogs/viramune-200mg-comprar-gen-rico-com-desconto-brasil
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/vegwana-moins-cher-internet-rapide-sildenafil-citrate-120mg-prix
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/metformine-1000-mg-pharmacie-achat-generique-metformine-en
http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/buy-omeprazole-20mg-safely-ordering-omeprazole-drug
http://snopeczek.hekko.pl/228579/roblesil-sildenafil-comprar-sildenafil-citrate-internet
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/buy-tigerfil-150mg-cheap-how-to-order-sildenafil-citrate-free
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/hidroclorotiazida-lisinopril-12-5mg-como-posso-comprar-via
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/metformine-pas-cher-securise-forum-acheter-metformine
http://www.allpix.net.ee/blogs/post/17754
http://www.myslimfix.com/profiles/blogs/direktan-120mg-puedo-comprar-r-pido-ecuador-comprar-sildenafil
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/vasifil-en-ligne-pas-cher-commander-sans-ordonnance-buy-vasifil
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-adcirca-tadalafil-10-mg-fiable-adcirca-40
http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-dejavu-env-o-libre-venezuela-donde-puedo
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/acheter-ceclor-cd-cefaclor-prix-cefaclor-375-en-france
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/order-cialysinfort-10mg-how-can-i-buy-tadalafil-in-verified
http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/site-achat-mebendazole-100mg-vermox-belgique-forum
http://ggwadvice.com//index.php?qa=51978&qa_1=acheter-du-en-ligne-erotid-tadalafil-tadalafil-prix-tunisie
http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-viagra-50mg-tarif-viagra-pharmacie-en-ligne

Xuzit69

(Mifij39, 2018.12.05 18:49)

http://property.ning.com/profiles/blogs/drospirenone-etinilestradiol-yasmin-3-0-03mg-onde-comprar-gen
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-o-gen-rico-de-diclofenaco-voltarol-forma-segura-on
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/wagra-o-commander-bon-marche-prix-sildenafil-citrate-forum
http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/61/11596/generique-megafort-acheter-bon-marche-prix-megafort-pharmacie
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/vistagra-sildenafil-citrate-130-mg-pas-cher-achat-en-ligne-avec
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/achat-de-varofyl-sildenafil-citrate-100mg-prix-en-pharmacie-en
http://lifestir.net/blogs/post/74693
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-wavegra-sildenafil-citrate-recherche-achat-wavegra
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/yextor-generique-sur-internet-acheter-paiement-visa-commander-du
http://flirtfinder4u.com/blogs/post/25785
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/o-commander-du-manly-bon-marche-rapide-vente-de-manly-en
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=66438&qa_1=blugral-sildenafil-commander-sildenafil-citrate-generique
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/comprar-vasifil-sildenafil-citrate-130mg-gen-rico-com-desconto
http://socialchangesa.com/blogs/post/11454
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/buy-discount-clobetasol-15-mg-how-to-order-temovate-no-need-rx
http://gennethub.com/blogs/1390/10576/ponstel-au-rabais-et-sans-ordonnance-acheter-du-ponstel-en-tou
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/viagra-sildenafil-citrate-como-puedo-comprar-en-farmacia-online
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/zidovudina-como-comprar-en-l-nea-rep-blica-del-ecuador-combivir

Uqage01

(Wiber22, 2018.12.02 17:35)

https://hayaabunofalme.tumblr.com
https://avecesfrancisca.tumblr.com
https://kicsitkonnyebb.tumblr.com
https://basti-sr.tumblr.com
https://blarsonx.tumblr.com
https://bombayundgin.tumblr.com
https://ana-pensadora.tumblr.com
https://rawanalsab.tumblr.com
https://infinito-particular22.tumblr.com
https://se-como-salirme-de-las-cuerdas.tumblr.com
https://erwtamoyagiatreute.tumblr.com
https://ultimate-dr-puns.tumblr.com

Vinos47

(Gefix92, 2018.12.01 21:09)

https://thequeenofcartoons.tumblr.com https://g0ldlace.tumblr.com https://se-como-salirme-de-las-cuerdas.tumblr.com https://thcmvss.tumblr.com https://thewindsingstome.tumblr.com https://root-shaw-shoot.tumblr.com https://l7300.tumblr.com https://avecesfrancisca.tumblr.com https://prettymuchgayy.tumblr.com https://tiodollynh0.tumblr.com https://kicsitkonnyebb.tumblr.com https://thatloginceshipper.tumblr.com https://therealthiccdink.tumblr.com https://binaevymii.tumblr.com

Hipip03

(Utimi48, 2018.11.30 05:19)

https://elazul-es-un-color-calido.tumblr.com
https://mingau-de-chocolate.tumblr.com
https://mysafeport.tumblr.com
https://palavradepoder.tumblr.com
https://kaio0907.tumblr.com
https://kicsitkonnyebb.tumblr.com
https://cayden420.tumblr.com
https://mylittlegirlsuicide.tumblr.com
https://ninaskrilova.tumblr.com
https://its-batmanhere.tumblr.com
https://013927.tumblr.com
https://blanc-perfumes.tumblr.com
https://johnlili.tumblr.com
https://trappslut.tumblr.com
https://frases-status-amor.tumblr.com
https://bombayundgin.tumblr.com
https://lauralily3-blog.tumblr.com

Pofib77

(Geviy98, 2018.11.28 18:35)

https://missemmalights.tumblr.com https://spookoplazm.tumblr.com https://nao-acorde.tumblr.com https://mythoughtsbl0g.tumblr.com https://lalunapotter.tumblr.com https://carmelcoffeecats.tumblr.com https://devon-m83.tumblr.com https://catchmehazza.tumblr.com https://crazyalfred101.tumblr.com https://lauralily3-blog.tumblr.com https://klance1plance2.tumblr.com https://n-i-n-a01.tumblr.com

Recommendations: how to promote your withestarline.eoldal.hu

(LatonyaDor, 2018.03.25 23:22)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can solve any anti-bot captcha.
Captcha Recognition Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8400 other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"

fifa 15 cracks 3dm v5

(garneupa, 2018.03.22 21:51)

СУПЕР!!!! Серьезно очень классно.МОЛОДЕЦ!

---
Меня тоже волнует этот вопрос. Вы мне не подскажете, где я могу об этом прочитать? скачать fifa 15 pc ultimate team edition, скачать бесплатно игру fifa 15 на андроид или <a href=http://15fifa.ru/>официальный сайт ea sports</a> fifa 15 скачать торрент pc бесплатно