Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


90 évvel minden idők leghíresebb tengeri tragédiája után felfedezték a Titanic katasztrófájáért felelősnek tartott jéghegyet egy újonnan elemzett fotón. Az eddig egyetlen ismert fotó, melyről a szakértők azt mondják, hogy nagy valószínűséggel a végzetes jéghegyről készült, Skóciában állítják ki, a valaha legnagyobb európai Titanic-megemlékezés keretében, ahol első alkalommal tárják a nagyközönség elé a fényképet. A Titanic 1912. április 12-én ütközött össze a jégheggyel és órákon belül elsüllyedt; 1517 embert vitt magával a jeges hullámsírba. Az ütközés azonban egy több mint 20 jéghegyet magában foglaló terület közelében történt. A "tényleges" jéghegyet a túlélők beszámolói alapján írták le és a katasztrófa másnapján a Carpathia fedélzetén tartózkodó Colin Campbell Cooper, amerikai művész meg is rajzolta azt. A fotográfia újrafelfedezéséig azonban nem volt fizikai bizonyítéka, hogy a jéghegyet valaha is megtalálták volna.


A felvételt egy cseh hajós, Stefan Rehorek készítette a tragédia után öt nappal, amikor több mint 100 áldozat még mindig az "elsüllyeszthetetlen" hajó roncsai között vergődött. A Svájci Titanic Társaság történésze, Günther Babler szerint több alapvető tény is megerősíti Rehorek fotójának hitelességét: a felvétel időpontja, melyet az elemzések 1912-re datáltak, és a jéghegy fizikai megjelenése, melyen friss törés nyoma látható és egy ütközésnek megfelelően kiemelkedik az egyik oldalon. A legszilárdabb bizonyítékot talán az egyik túlélő, Joseph Scarott szolgáltatta, aki Gibraltár tükörképeként írta le a jéghegyet. A fotó valóban nagyon hasonlít Gibraltárra, mitöbb megegyezik Campbell Cooper rajzával is.

Rehorek képeslapként küldte el a fotót szüleinek, melyen nagy vonalakban leírta a történteket. A kép ezután feledésbe merült. Két évvel ezelőtt figyelt fel rá Henning Pfeifer német újságíró, aki egy cseh gyűjtőtől vásárolta meg a képeslapot. Most a felújított változat Dundee-ban tekinthető meg augusztus 10-től 18-ig.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Recommendations: how to promote your withestarline.eoldal.hu

(LatonyaDor, 2018.03.27 08:51)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can bypass any anti-bot captcha.
Captcha Solution Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8400 other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"